Inga Pennborn, Dockan Lottas skapare Inga Pennborn, Dockan Lottas skapare

Året var 1982 och Inga Pennborn arbetade som lekterapeut på Helsingborgs lasarett. En föreståndare från sjukhuset gjorde besök på flera olika sjukhus i USA och konstaterade att de låg långt före Sverige inom "preparation", dvs att förbereda barn inför vad som händer under till exempel en operation.
De som arbetade med barn på Helsingborgs lasarett fick då till uppgift att själva konstruera något som kunde vara till hjälp för "preparation". Inga tog sin farfars gamla arbetsbok till hjälp. Han var själv läkare och kemist, och uppfann bl a amalgamet. 

Ur boken fick Inga idén att ge barnen insikt i hur man verkligen ser ut. För att citera vår kära mormor- "visa för barnen att vi inte är platta som en bräda, som en målad tavla. Det finns djup i kroppen och det ville jag visa barnen."
Ur dessa tankar kom dockan Lotta till världen, en mjuk kramgo docka som barnen kan se, känna på och lära av. Stygn för stygn, streck för streck, penseldrag efter penseldrag.. allt gjort för hand av Inga Pennborn. 
Vi arbetar hårt med att upprätthålla samma fina kvalitet som mormor gav dockorna och hoppas att många, många barn får glädje av Lotta, som är namngiven efter Ingas dotter, vår mor.


// Annie & Sandra Segerlind

 

Payson logo